Albin säger

Nu är halsremmen fastsydd. Och midjebandets tyg inhandlades idag på TYGJOHAN endast 50 m. från oss. Det är grönt (Tjejen på affären kallade det lakanstyg). Hinner inte lägga upp någon bild nu, ska iväg, men gör det kanske imorgon!

Hejdå alla bloggläsare!

Albin säger

Jag fick just en nål i ansiktet!!!

Fred säger.

Nu har jag löst problemet med min halsrem. Jag klippte ut bandet enligt det måttet jag ville ha och lade till någon centimeter på båda sidorna. Sen vek jag in kanten och sydde ihop den och gjorde likadant på den andra sidan.Nu var det bara att vika bandet på mitten och sy ihop. Min symaskin tyckte inte det var en lika bra ide som jag tyckte. Den protesterade lite och lät underligt, kanske var det lite för mycket tyg att pressa igenom nålen med. Men slutresultatet vart mycket bra. Sydde även fast kardborrebanden på bandet och förklädet.. Jag tog den "hårda" sidan som fastnar i allt och vände det mot förklädet så man slipper fastna med det i tröjan o.s.v resultatet vart mycket stabilt och jag tror inte det ska vara några problem. Kanske att man sliter ut det efter hand om man använder det dagligen? Men den smällen får jag ta då.

Nu är det bara mina hemliga detaljer kvar sedan har jag fullbordat första uppdraget.
Hörde att Albin skulle gå och köpa midjebandet idag, ser fram emot hans rapport om hur det gått.

Ha en trevlig lördagskväll gott folk.

Hasta la vista/ Fred

Fred säger.

Albin goes MacGyver! Tycker du ska skicka ditt tips till skräddarna nere i Italien. Själv har jag tyvärr inte hunnit ägna mig åt förklädet idag, tänkte köra ett långpass på lördag. Har vart på avskedsmiddag för en kär vän som ska resa iväg och nu sitter jag faktiskt här med lite abstines för att jag inte har sytt på över ett dygn.

Auf Wiedersehen/ Fred


Albin säger

Nu har jag sytt halsremmen! Den blev lite för bred...... och ganska lång...... (jag ville inte ta några risker). Det var ganska svårt att vända den ut och in för att dölja sömmen. Till min hjälp hade jag en cykelpump och två meter högtalarkabel. Jag tejpade fast högtalarkabeln på cykelpumpen, stoppade in cykelpumpen i tygtuben, fäste kabeln på andra sidan tyget och drog tillbaka samma väg så att tyget följde med. TÄNK, så bra med en sån här blogg där man kan få tips som detta?? Se bara till att ha en ren cykelpump. Det hade inte jag.

Gokväll.


Albin sägerSom tack för pannbandet skickar jag dig en plånbok!

Fred säger

Första motgången.

Det var bara en tidsfråga innan jag skulle stöta på första problemet och idag inträffade det kl 18.54.
Hade klippt ut bandet som håller kvar förklädet runt halsen och sydde ihop det med dom fina sidorna vända mot varandra sen tänkte jag vända bandet ut och in så den fina sidan blir synlig. När allt var sytt insåg jag att bandet var alledes för långt och trångt för att det skulle kunna genomföras. Men inte hänger jag läpp för det, antingen får jag tråckla (?) upp allt och lösa det på annat sätt eller göra bandet bredare. Funderar även på att skicka ner det till Albin så kan han använda det som ett felvänt pannband.

Har en liten ide om att fästa kardborreband på ena sidan av förklädet och bandet, då kan man ju ställa in så det passar sin egna kropp. Kanske är det någon av våra läsare som i framtiden vill låna mitt förkläde, vore ju då trevligt om det passar även fast man har bredare hals än vad jag har. Någon som vet om kardborrebandet orkar hålla emot vikten av förklädet? Den som först svarar får först låna.

Nu tänkte jag sätta mig ner och skissa lite på mina hemliga detaljer.

Ha en trevlig kväll/ Fred

Hoppas det går bra för dig Albin, skickar med en bild på ditt nya pannband!


Albin säger.

Roligt att höra att det gått bra för dig Fred! Måste säga att mitt arbete också löpt på bra. Jag körde sönder ett par nålar och sicksackade innan jag kom på att det nog skall vara en rak söm, men det löste sig... Är extra nöjd med min dubbelvikta fåll som trollade bort fransarna som du hade problem med Fred. Nästa steg blir att sy banden till förklädet runt midjan och halsen, funderar på att göra dessa i en annan färg... Jag skulle gärna lägga upp en bild, men vi har lyckats tappa bort vår kamera. Ska köpa en ny i veckan så håll till godo. Några tips på en bra och prisvärd digitalkamera?

Tack för en bra start Fred, vi hörs väl kanske imorgon. Godnatt.

Fred säger.

Nu har jag tagit mig igenom mitt första sypass och jag vill faktiskt påstå att det gick över förväntan. Förutom att jag nålade alldeles för tätt och hade stora problem med att trä tråden i rätt banor så gick det som en logdans.

Började med att rita upp en skiss på baksidan av tyget  (med en tygkrita) över hur jag skulle klippa ut själva förklädet sen plockade jag fram Svedalas kanske slöaste sax och mer eller mindre slet ut mitt stycke. Efter det vek jag in kanten runt om och nålade fast. Kopplade in min/våran symaskin och körde några teststygn på en gammal t-shirt för att sedan ge mig på det riktiga tyget. I början gick det lite halvsakta och jag stannade framför varje nål för att försiktigt plocka bort den utan att fastna med fingret i symaskinen, men efter ett tag så kunde jag konstant köra min maskin allt eftersom jag plockade bort nålarna i farten.

Jag sydde alla kanter med vanliga stygn (?) men har nu stannat upp för att ta reda på om man behöver sicksacka den lite fransiga kanten. Är det nån som förstår vad jag menar och har ett bra svar så hör gärna av dig.

I väntan på mer info angående den fransiga kanten och en lägesrapport från Albin så tänkte jag hitta på något annat att sysselsätta mig med, kanske kolla på någon syfilm om sådana finns :)

Over and out /Fred


Skickar med en grynig bild på mitt maskineri.

Albin säger.

Min kära mormors gamla symaskin är uppackad och färdig att sättas i bruk. Nu fattas bara trådträdningen för att jag skall kunna gå lös på mitt vita bomullstyg. Jag frågade faktiskt butiksbiträdena på Gårda Textil (Göteborg) vilken typ av tyg som passade ett förkläde. Tipset var en lite tjockare modell, så ditt jeanstyg blir säkert super Fred!Äntligen sätter vi igång! (måste bara kasta i mig lite soppa först)

Fred säger.

Först och främst vill jag önska alla våra läsare välkomna, om vi har några?
Kan informera er om att jag idag har införskaffat tyg. Kan hända att jag köpt jeanstyg??
Jag ville inte fråga om tyget jag köpte var ett bra alternativ till att sy ett förkläde av, jag tog det jag tyckte var snyggt.
Var dock lite pinsamt när jag frågade om dom sålde sånna där små spolar som sitter uppe på symaskinen och hon i kassan undrade om jag inte menar underspolar som sitter nere på symaskinen.
Men det är ju därför vi startat denna blogg så jag ger mig själv 1 poäng i sy-kunskap.
Känns som att både jag och Albin kommer stöta på fler "missförstånd" under denna resa.
Men en vacker dag ska jag vara den som står på andra sidan kassan i syaffären och svarar "du menar inte...?".

Det är nu ca 21 timmar tills vårt första uppdrag drar igång.
Jag är både nervös och grymt laddad.
Tror och hoppas att jag har allt som behövs för att starta imorgon kl 1900.
Tyg, nålar, tråd o.s.v.
Förmodligen har jag glömt nått viktigt man behöver. Men då vet jag det till nästa gång.

Detta är en blogg för 2 killar som inte kan sy och alla kommentarer uppskattas.
Kanske har ni några tips, frågor eller funderingar om vilket tyg man ska välja?
Tveka inte att höra av er.

Nu är det dags att ladda.
Som avslutning vill jag önska Albin lycka till med vårt första uppdrag!
Publicerar även en liten skiss om vad som kommer presenteras den 9:e september 2008.

God kväll/Fred


Första uppdraget.

Det första uppdraget är att sy ett förkläde! Många av er kanske skrattar inombords och tänker "vem kan inte sy ett förkläde?" men faktum är att varken Albin eller Fred klarade symaskinskörkortet i årskurs 5.
 
Reglerna är följande:
 
1. De får inte använda sig av färdigt mönster.
2. De har en deadline på 2 veckor.
3. Förutom själva förklädet skall även något "extra" tillföras, t.ex sy fast en liten brosch, brodera eller kanske trycka något på förklädet.
4. De måste hålla en budget (men den hoppar vi över i första uppdraget eftersom vi inte har någon uppfattning om vad det kommer kosta)
 
Uppdraget startar 26:e augusti klockan 19.00 och avslutas 9:e september klockan 19.00. Ni kan följa deltagarnas kamp mot klockan och okunskapen här på Sewyou.
 
Uppdraget avslutas med en omröstning där ni läsare får utse en vinnare. Men kom ihåg att Albin och Fred tävlar inte mot varanda - utan med varandra.
 
Reglerna kommer framöver att skräddarsys (ursäkta den dåliga vitsen) inför varje uppdrag.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0