Albin säger

Hej!

Först och främst ska jag avslöja rätt svar på min slipsknutstävling. Det var en fransk slipsknut och den enda som gissade rätt var Anette! Grattis Anette!

Sedan till Freds eventuella straff... Jag blev lite förskräckt när jag såg att du spräckt budgeten, så därför började jag tänka på hur jag skulle kunna komma över lite billigare vadd (jag har nämligen ännu inte köpt något material). Då kom jag på den geniala idén med återanvändning! Jag har en stor, ful (tycker Maja) kudde från Indiska som jag kan sprätta upp! Den får ändå inte bo i vårt hem. Så därför resonerar jag såhär Fred: Du slipper straff eftersom din synd hjälpte mig att spara pengar.

Igår satt jag och skissade lite på mjukisdjur. Det blev bl. a en orm, en krokodil och en liten man med tunna som huvud... Men jag vet inte om det blir någon av dem. Jag ska nog skissa lite mer ikväll.

Tack och hej!
/Albin

Fred säger.

Albin...jag har syndat! Lyckades spräcka budgeten med 140:-. Jag är man nog att ta mitt straff för detta misstag om vi har något straff? Vill att du ska ta hänsyn till min ärlighet, ett erkännande istället för att mörka mitt regelbrott måste väll betyda något?

Hursomhelst så är tyg och vadd inköpt. Vaddet vart lite dyrare än jag räknat med. Till alla er som undrar hur f#n jag kunde överskrida budgeten med så mycket har jag bara tre små ord....vänta och se.
Jag vet precis vad jag ska sy ihop för något och jag kan inte vänta med att få sätta igång imorgon kl 1900.

Så Albin....får jag något straff?
Till nästa gång någon av oss gör ett regelbrott kan ju straffet vara att den som syndat måste simma Vansbrosimmet iförd en våtdräkt sydd av fleece som den andre deltagaren får fria händer att sy ihop.

Förresten...Albin brukar ju skriva vart han inhandlar sitt tyg, så länge min tygaffär inte sponsrar mig med minst en krona per/hg vadd så tänker jag inte ge dom någon smygreklam. Funderar på att gå ner och prata med den ansvarige och försöka komma fram till nån schysst deal.

Nu ska jag gå och lägga mig så tiden går fortare fram tills imorgon och till Albin vill jag önska lycka till.

Hoppas alla våra läsare mår bra/ Fred

Tredje uppdraget.

Om två veckor, en dag och 23 timmar skall Albin och Fred presentera varsitt gosedjur.
Hur dom tillverkar gosedjuret är helt upp till dom själva. Sy, sticka eller annan valfri metod får tillämpas.
Som vanligt är budgeten på max 500 svenska riksdaler och inget mönster får användas.
Startid är Onsdag den 1/10 och stopptid Onsdag den 15/10 kl 1900.

Sprid uppdraget till alla era vänner, köp en påse snacks och läskeblask sen lutar ni er tillbaks i datorfåtöljen och följer Albin och Freds äventyr här på bloggen.

Detta kan gå hur som helst.

Sköt om er!


Albin presenterar hatt och slipsHär är min hatt. Den är med största svårighet gjord av tyg och fliselin. Dessa två veckor har gått fort och som vanligt har sluttampen varit intensiv. Mitt största problem med hatten var mitt trevande sätt att skapa dom stycken som skulle sys ihop, och i vilken ordning man skulle sy ihop dem. Men jag lär av mina misstag. Här är några tips för er nyinspirerade hattmakare:
1. Förlita  dig inte blint på din "hattmodell i papper" som du tillverkat.
2. Klipp inte dina stycken så exakt, lämna sömsmån.
3. Sätt inte på för mycket fliselin, jag har förstört massor av nålar p.g.a att tyget blev så styvt!  Här är slipsen. Den gick ganska bra att göra, inga större problem. Jag har vänt den ut och in för att slippa sömmarna. Eftersom jag fått så många frågor kring varför jag använde cykelpump och två meter högtalarkabel förra gången jag vände tyg, valde jag nu ett annat sätt. Jag lyckades vända den yttersta delen ut och in med fingret, och sen stod jag och piskade den och gjorde vevande rörelser för att den skulle vända sig. Centrifugalkrafter och sånt. Jag fick lite träningsvärk faktiskt.

Det var väl det hela. Nu vill jag bara att ni skall gissa vilken typ av slipsknut jag använt? Ni får tre alternativ:

1. Fransk slipsknut       X. Windsor        2. Four-in-hand

Lycka till! /Albin

Fred presenterar.

Idag presenterar jag fyra saker. Som ni kanske har förstått är jag inte speciellt nöjd med vad jag presterat, jag har haft många motgångar men framförallt tidsbrist.

Det ni ser på bilderna är följande.

1. Min hatt.

 

2. Min slips.3. En liten fluga. Ska gå till syaffären på lördag och köpa något slags band man kan fästa den runt kragen med.4. Denna sak har jag valt att kalla pannkakshatten, eftersom jag strykt fast ett pannkaksrecept på sidan.
    Hade tänkt brodera receptet men min symaskin tänkte annorlunda.

 

Nu ser jag fram emot nästa uppdrag och Albins presentation!
Må väl alla kamrater /Fred


Albin säger

Pust! Jag har suttit och sytt sedan jag kom hem från jobbet. Hatten är klar och slipsen är påbörjad. (Nej mamma jag sydde inte för hand. Kanske skulle blivit bättre då?) Blir sista minuten-jobb imorgon som vanligt. Det blir spännande att se dina verk Fred. Fyra stycken?!

Min hatt blev inte riktigt så fin som jag ville. Den är inte så snygg i sömmarna om man säger så... men jag står för den - jag är man för min hatt! Godnatt!

Fred säger.

Nu har min lampa på symaskinen gått sönder så nu får jag sy i blindo. Vet inte om det är till fördel eller nackdel för detta uppdrag. Jag kommer troligen presentera 4 saker imorgon men jag vill inte bygga upp några förväntningar för våra läsare, som jag skrivit tidigare har detta uppdrag ej gått som jag velat. Men jag är grymt laddad för nästa uppdrag, ska höra med Albin vid nästa sy-möte om han gillar min nya ide som uppdrag. Då kommer jag inte spara på krutet.

Jag ser verkligen fram emot och få se Albins saker imorgon.
Hoppas alla våra läsare mår bra/ Fred


Fred säger.

KATASTROF!!

Min hatt är tyvärr färdig nu och måste erkänna att det är förmodligen det fulaste jag skådat.
Den är så ful att jag inte ens vill befinna mig i samma lägenhet. Det är 4 dagar kvar till deadline och jag började sy idag så lite stress infann sig under mitt sypass, det började ganska bra med att jag fick ihop sidorna och toppen av hatten. Men sen började allt spåra ur. Symaskinen var inte alls på humör och den tuggade sönder tyget och betedde sig mycket illa. Höll säkert på en timme med att försöka få igång underspolen utan resultat. Som tur är kommer min Mor på besök imorgon och jag har höga förväntningar på att hon kan fixa till den eller åtminstone konstatera att det är maskinen det är fel på och inte han som kör den.

Som jag skrev tidigare har jag haft ett mycket pressat schema den sista veckan och har helt enkelt inte haft tid över att sitta och sy. Detta uppdrag är kanske inte helt misslyckat men jag hade ju lite högre förväntningar på hur min hatt skulle se ut.
Bara att ta nya tag till nästa uppdrag och glädjas över att det verkar gå bra för vår vän Albin.

Nu ska jag gå över till grannen och fråga om han kan gömma min hatt så jag aldrig hittar den igen.

Ha en fortsatt trevlig kväll/ Fred


Albin säger

Hej! I helgen har jag fortsatt jobbet med hatten. Är relativt nöjd över hur det utvecklar sig... Det som är svårt är att få den perfekta passformen. När man trycker ner hatten över huvudet vill den gärna böja och töja sig lite.För övrigt kan jag meddela att jag för första gången använt mitt förkläde i köket! Fast jag var tvugen att ta av mig det när jag skulle skala rödbetor, ville ju inte få fläckar.... En annan rolig sak är att minst en person blivit inspirerad av bloggen. Maja ska nämligen sy gardiner för första gången!

Fred - deadlinen är nu på torsdag den 25:e. Stressigt!

/Albin

Fred säger.

Ursäkta för mitt dåliga bloggande denna veckan men jag har haft ett mycket pressat schema. Har haft något varje kväll så hatten har tyvärr ej fått någon uppmärksamhet från min sida. Blir tufft och hinna sy nått i helgen ska på kräftskiva och massa annat men på Måndag är det jag och hatten varje minut av min fritid.

Hur går det för dig Albin? När är deadlinen egentligen? Usch börjar känna mig stressad.
Ja ja det löser sig nog.

ha en trevlig helg gott folk.

Albin säger

Dålig uppdatering här på bloggen. Jag tror att både jag och Fred har behövt tänka till mer än två gånger på det här uppdraget. I kväll har jag i alla fall gjort brättet till hatten. Jag strök på tyget på det där papperet (fliselin?) jag köpte, och sydde sedan kanterna. Nu gäller det "bara" att klippa hål så att huvudet ryms. Hur ska man hinna sy en slips också?! Ahh.

Här har ni hatten...


Fred säger.

Här står det helt still, har ingen aning om vad jag ska göra. Har en utklippt pappershatt som jag tejpat ihop men sitter bara och stirrar på den, försöker klura ut hur f.n jag ska lyckas sy ihop allt. Vill inte börja förräns jag är 100 procent säker på att det är möjligt och få ihop nån slags huvudbonad. Funderar på om jag ska knöckla ihop pappersmallen och satsa på något lättare.
Albin köpte du sånt där papper som börjar på V? Kommer inte ihåg vad det heter.
Nä nu ska jag fortsätta klia mig på huvudet, studera mallen och inse att hattmakare blir man nog inte på en eftermiddag.

Må väl/ Fred


Albin säger

Nu har jag avslutat kvällens session - men jag har inte ens rört tyget. Jag har tänkt mycket på exakt hur man skall gå tillväga för att uppnå bästa resultat, men än så länge har jag ingen riktigt idiotsäker plan. Jag har gjort en hatt i papper som mall. Den blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, men det får väl duga. Ja. Det var väl det. Fred hur löser du det här hatt-problemet?!

Good night /Albin

Albin säger

Hej! Ikväll ska jag börja experimentera med huvudbonaden... Jag har återigen varit på TygJohan och inhandlat tyg + ett styvt pappersliknande material som man tydligen använder sig av när man tillverkar hattar. Jag tror att man ska klä tyget på detta på något sätt. Jag har ingen aning om hur jag ska forma hatten sen!! TIPS?Tyget kostade 120 kr och papperet 60 kr.
Uppdaterar senare ikväll om hur det har gått...

Fred säger.

Känns som detta uppdrag kan sluta precis hur som helst. Jag har klippt och tejpat ihop nån slags mall men är mycket tveksam på om det går att sy ihop allt. Men det visar sig. Har ej vart och letat tyg ännu, tänkte ta det när jag har någon slags plan över hur jag ska få ihop detta. Nä, nu måste jag tillbaks till ritningsbordet.
Hur går det för dig Albin?

Här är två av mina skisser. Finns det någon som har bra tips som man kan använda sig av vid hattmakeri?

   

Fred säger.

Huvudbonad och matchande slips, detta uppdrag är lite klurigare än förra. Man kan ju gör det lätt för sig och sy en bandana men hur kul är det? Jag har några ideer men jag vet inte ens om dom är möjliga att göra med min utrustning. Ska kila ner till tygaffären imorgon och se vad dom har att erbjuda. Letar efter något batikfärgat fleece-tyg till slipsen.....eller inte.

Ha en trevlig helg gott folk och till Albin vill jag önska lycka till med detta uppdrag.

Bye/ Fred

Andra uppdraget

Vi vill börja med att tacka Er som har följt oss genom våra två första veckor, det är inspirerande att veta att vi har ert stöd! Men resan har bara börjat; efter vårt första uppdrag känner vi oss varma i kläderna och kliver upp en nivå. Under de kommande två veckorna ska vi sy en huvudbonad och matchande slips.

Reglerna är följande:

1. Vi får inte använda oss av färdigt mönster.
2. Vi har en deadline på 2 veckor.
3. Vi måste hålla en budget på 500 kr.

I morgon börjar vi med brainstormandet och tyget kommer förmodligen att inhandlas i helgen.  Missa inte fortsättningen!

Mvh Albin och Fred

Albins förkläde!Klicka på bilderna för större storlek

Äntligen färdig! Jag är faktiskt jättenöjd, trots mindre skavanker. Gubben på förklädet kanske kräver en förklaring? Det är författaren Leo Tolstoy som skrev boken Anna Karenina och Krig & Fred (passande!) Han föddes den 9 september för exakt 180 år sedan, så med detta förkläde firar vi hans födelsedag!

Mitt förkläde är sytt i ett vitt kraftigt bomullstyg. Midjebandet är ett grönt lakanstyg. Jag rekommenderar inte att använda lakanstyg till ett förkläde! Det är alldeles för tunt så det vill gärna vrida på sig till löjliga snören. Broderiet är som tidigare nämnts sytt på maskin efter en blyertsskiss.

Hej då så länge!

PS. Om någon museeintendent läser detta så donerar jag gärna mitt förkläde till litteraturhistorien. DS.

Albin säger

Som sagt, mindre än 24 timmar kvar. Jag är inte klar. Men jag ger mig ändå för kvällen, sista minuten-jobb brukar bli bra. Ikväll har jag iaf gjort klart broderiet (se tidigare definition). Jag har broderat med symaskinen i svart och grön tråd. Och motivet är en historisk person vars födelsedag är just den 9 september (imorgon). Nu säger jag inget mer. Ni får titta imorgon!

Jag har bara fickan kvar att göra nu (två stycken har blivit misslyckade hittills). Jag har alltid velat ha en ficka, Fred.

Fred säger.

Nu är jag färdig med mitt förkläde, detaljerna sitter på plats och jag är mycket nöjd med slutresultatet. Från början tänkte jag inte ha någon bröstficka men idag märkte jag att jag hade så pass mycket tyg kvar att det skulle räcka till någon slags form av bröstförvaring. Så jag klippte ut enligt min ritning och började sy men när jag ska lägga sista sömmen så strular maskinen igen och denna gång fick jag nog och orkade inte ens försöka fixa till det så jag tog helt enkelt min lilla sprättare och tog bort allt det jag sytt. Ville ju ändå inte ha någon ficka från första början.

Ska bli roligt att se vad Albin har knåpat ihop Om mindre än 24 timmar får vi se resultatet.

Må gott/ Fred


Fred säger.

Igår fick jag två förvaringsaskar för mina sygrejer av Hanna. Det var jättesnällt men jag är inte så väutrustad på syfronten så nu känns det som att jag måste införskaffa massa verkytyg eller garnnystan för att fylla upp dem med. Det var ju inga små askar för nålar precis.

Tre dagar kvar på första uppdraget, hjälp oss med förslag på vad nästa ska innebära? Albin, vad tror du om att vi syr valfritt plagg från filmvärlden? Tillexempel Batmandräkten eller Whoopi Goldbergs nunnedräkt från filmen En värsting till syster?


Bifogar två bilder på min fina present.


            


Fred säger.

Nu har jag en liten detalj kvar sen är jag redo att presentera mitt förkläde om 4 dagar. Min maskin är tyvärr väldigt opåtlitlig, tror inte jag lyckades sy en enda sömn utan att den krånglade. Om det är någon som har lite koll på symaskiner och ska till Stockholm den närmsta tiden så är du/ni hjärtligt välkomna att försöka fixa till den.
Det bjuds på kaffe och kaka. Utan att avslöja för mycket kan jag berätta att jag köpt den på ett ställe där man sällan får alla skruvar med till sin bokhylla. Kan ju mycket väl vara jag som inte har gjort rätt med alla tråd-instälningar o.s.v, men man får väl vad man betalar för. Kanske skulle investera i en ny fast gammal.

Bra gissat men ingen har hittills svarat rätt på min fråga i förra inlägget.
Det ligger en fin pin i potten som vinnaren kammar hem. Ledtråd: Istället för i handen.

Trevlig helg/ Fred


Albin säger

Jag har hörsammat folkets röst! Det verkar som att broderi vinner omröstningen... Först fick jag lite panik eftersom jag trodde att broderi endast var korstygn, och korsstygn är väldigt svårt. Men...

Broderi är ett hantverk, en textil teknik, där man med tråd eller garn syr på tyg eller annat mjukt material med hjälp av en nål på ett annat material. Syftet med broderi är rent dekorativt; man vill göra tyget vackrare. Broderi är ett tidskrävande hantverk som kräver mycket erfarenhet. (??!) Traditionellt har broderi i första hand syftat till att dekorera vardagliga föremål som möbler och kläder även om broderi också förekommit som fri konst i form av broderade tapeter och textil konst i många skiftande former. (Wikipedia)

Fri konst är lite mer min grej än korsstyg på stramalj (kanske nästa gång Ingrid). Så nu ikväll har jag freestylat lite med min maskin! Man vet aldrig hur det kan sluta! MISSA INTE VÅR DEADLINE TISDAG DEN NIONDE!

Fred säger.

Är så sjukt trött på mitt maskineri just nu. Krånglar f!#imej hela tiden, trodde skiten skulle brinna upp idag.
Nålen fastnar, tråden fastnar, går ej att sicksacka och en massa andra skumma saker/läten försigår och mitt i allt så tar tråden slut. Men trots detta var dagens session lyckad, hann få ihop den ena "hemliga" detaljen innan tråden tog slut.
Skickar med en bild längre ner och dom som inte har något för sig kan ju roa sig med att försöka gissa vad det ska bli.
Jag skickar en pin till den som lyckas svara rätt först. Det finns 3-4 personer som vet vad det ska bli och ni är ju självklart inte med i tävlingen.

Det är nu 6 dagar kvar tills förklädet ska vara färdigt. Någon som har ett bra förslag på vad nästa uppdrag ska vara?
Jag har en rolig ide men den tar vi längre fram i resans gång.

Albin...har du bestämt om du ska trycka eller brodera? Brodera känns ju lite manligare än att trycka.

Adios amigos/ Fred


Albin säger

Hej!

Nu vill jag att ni läsare ska hjälpa mig med mitt nästa steg genom att delta i en omröstning. Alla som går in på bloggen måste lämna sin röst i kommentarfunktionen. Men bara en gång. Jag återkommer till det längre ner.

Jag har just avslutat en sysession. Jag har sytt midjebanden i det gröna tyget som syns på bilden nedan. Det gick sådär. Den gröna tråden tog slut så nu måste jag köpa ny innan jag kan fortsätta. Jag börjar känna mig lite stressad, Fred verkar ju följa schemat med marginal.

Jag vet inte hur mycket vi ska avslöja av våra detaljer, men som ni har sett på min ritning så ska jag iaf. sy dit en ficka. Jag tänker mig även ett tryck eller kanske ett litet broderi. Här kommer vi till omröstningen: Tryck eller broderi? Rösta snarast - power to the people!


Fred säger.

Har inte hänt mycket med förklädet dom senaste dagarna men det känns som att jag har allt under kontroll och gott om tid för det som återstår. Funderar på att köra med kardborreband även på midjeremmen.
Är det någon som vet hur man syr ett knapphål? Finns det inte en speciell inställning på symaskinen man ska använda då?
Hur går det för dig Albin? Skulle du trycka något på ditt förkläde?

Må väl allesammans/ Fred

RSS 2.0